Κ. Σκρέκας: Μέτρα για την ακρίβεια στο βρεφικό γάλα και μετακύληση των εκπτώσεων προς τους καταναλωτές
Στη θέσπιση δέσμης μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στόχος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, είναι να αποτραπεί "η παραπλάνηση των καταναλωτών, που νοθεύει τον ανταγωνισμό της αγοράς και διαστρεβλώνει το κριτήριο του καταναλωτή."
Με βάση τον σχεδιασμό και τις ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, συρρικνώνονται στο εξής οι παροχές προς super market και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Στην πράξη, μειώνονται οι εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή, με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες, που -σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού- παρατηρήθηκαν αποκλίσεις, όπως είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά, αφρόλουτρα σαμπουάν, οδοντόκρεμες και βρεφικές πάνες.
Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα
Ένας ακόμα πυλώνας μέτρων αφορά στην επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα, προϊόν για το οποίο έγινε εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τις υψηλότερες τιμές στην κατηγορία μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα για την κατηγορία του βρεφικού γάλακτος ορίζεται η επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών, που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το συγκεκριμένο προϊόν στη χώρα μας. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.
Μπαίνει τέλος στην "ανήθικη τιμολόγηση”
Με τα νέα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης απαγορεύεται στους προμηθευτές, που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, να υλοποιούν εκπτώσεις και ευρύτερες προωθητικές ενέργειες για χρονικό διάστημα τριών μηνών στα προϊόντα που αυξάνουν τιμές.
Στον αντίποδα όμως όσοι διατηρούν σταθερές τιμές έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν προσφορές. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση αντιμετώπισης του λεγόμενου anethical pricing (ανήθικη τιμολόγηση). Κατά την εφαρμογή της εν λόγω πρακτικής οι ανατιμήσεις στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ θα μεταφέρονται στις τιμές με έκπτωση. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά λειτουργεί υπό το καθεστώς των προωθητικών ενεργειών στην Ελλάδα και ο καταναλωτής έχει μάθει να αναζητά τις προσφορές στα ράφια, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι ανατιμήσεις μεταφέρονται σε αυτές τις τιμές και όχι στις αρχικές, όπου θα γίνονταν αμέσως εμφανείς και αντιληπτές από τους πελάτες.
Το μέτρο αυτό τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή. "Οποιαδήποτε ανατίμηση ανακοινωθεί από σήμερα, καθιστά απαγορευτικό να προχωρήσουν σε προσφορές, τους επόμενους 3 μήνες από την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής. Είναι αποτρεπτικό για μια εταιρεία να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση τιμών”, είπε ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας. Ο έλεγχος θα γίνεται από την ΔΙΜΕΑ, φυσικά και ψηφιακά.
Διάθεση των προϊόντων σε καθαρές τιμές
Εκτός των άλλων οι προμηθευτές θα υποχρεούνται στο εξής να διαθέτουν στο λιανεμπόριο τα προϊόντα που παρασκευάζουν σε καθαρές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο επιτρέπεται το πιστωτικό τιμολόγιο μόνο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Πρόκειται για ένα μέτρο που επηρεάζει προϊόντα του πρωτογενούς τομέα όπως είναι νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα. "Οι τιμές βασικών προϊόντων θα μειωθούν στα ράφια από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων και πρέπει να εφαρμοστούν από αρχές Μαρτίου το αργότερο. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστούν οι εταιρείες στα νέα δεδομένα”, σχολίασε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης.